Férfi kézilabda

Történet

A szakosztály az 1970-71 években kezdett el működni, elsősorban a Külkereskedelmi Sportnapok folytatásaként, hasonlóan más szakosztályokhoz.

A Sportnapok csak egy alkalommal szeptember első napjaiban kerültek megrendezésre, de a kézilabda iránt érdeklődők elhatározták a folyamatos játék megteremtését és így már az 1972/73. évadban elindult a női és a férfi csapat is a Budapest II. osztályban.

Kezdetben a Láng-Sporttelepen játszottak a csapatok, majd a Ganz-Hajó Váci u. sporttelepe adott otthont a kézilabdásoknak. A Bp. II. és I. osztályokban szerepeltek a csapatok, de a téli teremtornákon dobogós helyzéseket is elért a női és a férfi együttes is.

A kilencvenes évek első felében megszűnt a női együttes, míg a férfi csapat továbbra is erős középcsapatként szerepel mind a mai napig a Bp. bajnokságban.

A kézilabda szakosztály működésében és fenn maradásában múlhatatlan érdemei vannak Dr. Jassó István, közelmúltban elhunyt elnökünknek, aki edzőként és a csapat mindenesként segítette az együttesek folyamatos szereplését a különböző bajnkságokban.

A szakosztály minden évben igyekezett megteremteni saját működési feltételeit, részben támogatók, részben a csapat tagjainak hozzájárulásaiból. A kézilabda szakosztályt Molnár György szervezi-vezeti.

 

Korábbi bajnokságok

2016-17. szezon

A férfi kézilabda csapatunk a 2016/17 évi bajnoki évadban, a Bp. I/A osztályban indult.

Csapatunk az alsóházi rájátszást sikeresen megnyerte, így a 9-dik helyezést érte el. A felsőházi rájátszásba való bejutásunk csupán egy gólon múlott.

Sajnálatos mód, a jövő évi bajnokságban a helyezésünktől függetlenül egy osztállyal lejjebb, a Bp. II. osztályban leszünk kénytelenek indulni, mivel a kötelezően előírt, utánpótlás csapattal nem rendelkezik szakosztályunk.

Az előző évekhez hasonlóan, csapatunk ez évben is részt vett a téli egységesített terembajnokságban és az 5-ik helyezést érte el.

Az év lezárásaként még indulni fogunk a jövő hétvégén megrendezésre kerülő Velence kupán.

Meg kell említenem beszámolómban, hogy szakosztályunk játékát, életét beárnyékolta egy tragikus, értelmetlen haláleset. Csapatunk 39 éves kapusa, egy másfél éves kisfiú édesapja a játéktéren szívmegállás miatt tragikus hirtelenséggel életét vesztette. A hátrahagyott családja megsegítésére a Külker SC. jótékonysági kézilabda tornát szervezett, ami nagyon sikeres volt.

Örömmel jelentem, hogy a Külker SC. adománya a részt vevő csapatok és adományozók, valamint a torna teljes bevétele révén a család hathatós anyagi segítségben részesült.

A jövőre nézve taglétszámunk 11 főre csökkent, ezáltal elkerülhetetlen lesz a fiatalítás, valamint új játékosok igazolása.

2015-16. szezon

A férfi kézilabda csapatunk ismételten eredményes évet tudhat magáénak. A 2015/16-os bajnoki évadban a Bp.I/A bajnokságban indultunk és a hatodik helyezést értük el. Eben az évadban, szintén az előző évekhez hasonlóan, indultunk az egységesített 2016 évi budapesti téli terembajnokságban és az előkelő második helyezést sikerült megszerezni, ami által ismét gazdagabbak lettünk egy nyeremény mérkőzéslabdával. Jelenleg 16 igazolt játékosunk van, ebből sajnos jelenleg ketten sérültek. Várhatóan a következő szezonra csatasorba tudnak állni, és reményünk van még két játékos igazolására. A nyár folyamán ismételten indulunk, az évadot lezáró Velence kupában, valamint Vácrátóton megrendezésre kerülő szurkolói tornán. A nyár a pihenés jegyében fog eltelni, de azért a csapat egy része részt fog venni a nyári strandkézilabda bajnokságban.

2013-14. szezon

Csapatunk a 2013/14-es bajnoki évadban a Budapest I.A. bajnokságában indult és a hetedik helyezést érte el.

A 2014. évi egységesített budapesti téli terembajnokságban az előkelő második helyezést sikerült megszerezni. A rájátszás két mérkőzését hiába nyertük meg, a hozott pontok miatt lecsúsztunk az aranyéremről.

Jelenleg 17 igazolt aktív játékosunk van, így bizakodva tekintünk a jövő évad elé. Bár a fiatalításra nagy szükségünk lenne. Nyáron sem pihenünk, mivel ismételten indulunk a harmincnyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Velence kupában, valamint több hétvégét átölelő strandkézilabda tornán.

2012-13. szezon

A Külker SC. kézilabda csapata a 2012/13-as bajnoki évadban a Budapest  I/A  bajnokságban indult és a kilencedik helyezést érte el.

Sajnos a bajnokság folyamán csapatunkat sorozatos sérülések hátráltatták.

Ebben az évadban ismételten indultunk a téli terembajnokságban és az ötödik helyezést értük el.

A bajnoki évad lezárásaként a rendszeresen megrendezésre kerülő Velence kupán képviseltette magát csapatunk, kiegészülve egy baráti kézilabdát szerető társasággal. A csoportkörből sajnos már nem sikerült az elődöntőbe bejutnunk.

A bajnokság végeztével az olaszországi Brixenben június közepén került megrendezésre, a SeniorMasters kézilabda Európa-bajnokság, amin két játékosunk is képviselte a Külker SC kézilabda szakosztályát.

A nyár folyamán a jelenleg is folyó strandkézilabda tornákon szerepel csapatunk egy része, kiegészülve az előzőekben említett baráti társasággal.

2011-12. szezon

Jelenleg tizenkettő-tizennégy játékos alkotja a keretet, amely korosztályi összetétele megfelelő, hiszen tapasztalt és fiatal tagjai egyaránt szerepelnek a csapat sikerei érdekében, többnyire a SIKETEK SC. kézilabda csarnokában.

A csapat a 2011-12. évi bajnokságban folyamatosan csökkenő létszámmal is szép eredményeket tudhatott magáénak.

A Budapest I/B. felnőtt férfi bajnokságban a harmadik helyezést, a 2012. évi egységes férfi terembajnokság ‘B’ csoportjában pedig az 5. helyezést érte el a Külker. SC. férfi kézilabda csapata.

Ezen kívül a fiúk a 2012. esztrendő évzáró Velence kupán a 4. helyen végeztek.

Remélhetőleg a 2013. évi bajnoksági szereplések hasonlóan sikeresek lesznek amelyekhez szükséges a taglétszám növelése is.